Omdat hypotheekverstrekkers en banken steeds meer kijken naar de klant, worden er steeds meer hypotheken op maat gemaakt. Er komt een steeds grotere vraag naar hypotheken, omdat men steeds vaker kiest om een huis te kopen. Door de hypotheek kan het vermogen namelijk geleend worden waar een huis van wordt betaald. Deze leenvorm gaat samen met aflossing en rente, die maandelijks betaald dienen te worden. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de hybride hypotheek, een variant die als ingewikkeld wordt gezien, maar tal van voordelen biedt.

Gecombineerd

Misschien doet de hybride hypotheek zo op het eerste gezicht wat ingewikkeld aan, wie zich in de hypotheek verdiept, zal zien dat het juist om een heel gemakkelijke hypotheekvorm gaat. Dat de hypotheek veel te bieden heeft mag wel blijken uit het feit dat de hypotheek een combinatie is van een overlijdensrisico-, beleggings- en spaarhypotheek. Door te beleggen en te sparen zorg je dat je het benodigde materiaal bij elkaar hebt. Dit is dan voldoende om aan het eind van de looptijd volledig te kunnen aflossen. Gedurende de looptijd van de hybride hypotheek los je dus geen geld af, maar wel zul je iedere maand een bedrag aan rente moeten betalen.

Beleggen en sparen

Als je aan beleggen denkt, denk je waarschijnlijk ook aan de risico’s die heel normaal zijn bij een beleggingshypotheek. Maar ook diegene die geen risico willen lopen met hun hypotheek kan de hybride hypotheek gerust afsluiten. Beleggen is namelijk niet noodzakelijk, dus je kunt ook kiezen om alleen gebruik te maken van het spaargedeelte bij deze hypotheek. Als je wel voor het beleggen kiest, dan worden je premies gestoken in de beleggingsfondsen van de bank. Als dit dan ook nog eens voordelig uitpakt, kunnen ze je meer geld opleveren dan nodig is.

Voor- en nadelen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is de hybride een hypotheekvorm met heel veel voordelen, waaronder de hypotheekrenteaftrek. Bovendien wordt er altijd een overlijdensrisicoverzekering bij de hybride hypotheek afgesloten zodat je weet dat, in het geval van overlijden, een partner en kinderen goed achterblijven. Mede door de flexibiliteit van de hybride hypotheek bepaal je grotendeels zelf of je kiest voor de spaarvariant of de beleggingsvariant of een combinatie van die twee. Om eventuele vermogens alvast vast te leggen, kun je het betreffende geld overzetten naar een spaarrekening. Zo weet je van tevoren dat een deel van het geld al bij elkaar is gespaard en kun je het moment van aflossen met vertrouwen afwachten.

Conclusie

Alvorens de hybride hypotheek af te sluiten willen we je adviseren om je verder te verdiepen in de spelregels van deze hypotheek, die bekend staat als gecompliceerd en ingewikkeld. Zo voorkom je dat je een verkeerde keuze maakt die niet de goede optie is. Daar kan een financieel adviseur of een hypotheekadviseur je goed bij helpen door samen het een en ander met elkaar te vergelijken. Op die manier weet jij van tevoren al waar je aan toe bent, wat je van de hybride hypotheek allemaal kunt verwachten en wat de hypotheek allemaal voor jou zal gaan inhouden.