Het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van de woning in onbewoonde staat en de hoogte van de resthypotheek wordt de overwaarde van het huis genoemd. Met andere woorden: als de waarde van de woning in onbewoonde staat 150.000 euro is en er nog een hypotheek op zit van 100.000 euro, dan is de overwaarde het verschil, te weten 50.000 euro. In onbewoonde staat betekent dat er niemand meer in woont. Zo’n overwaarde kan variëren van een heel klein bedrag tot bijna de gehele waarde van de woning als de hypotheek al bijna helemaal is afgelost. Is het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de resthypotheek echter negatief, dus als de waarde lager is dan de resthypotheek, dan spreken we van een restschuld of een onderwaarde.

Veel oudere mensen, 50-plussers die 20 jaar of nog langer geleden een woning hebben gekocht en die elk jaar trouw hun aflossingen doen, hebben zo’n overwaarde op hun woning. Die overwaarde kan zelfs oplopen tot enkele tonnen, omdat de woning destijds vele malen minder waard was dan heden ten dage.

Wat kun je doen met de overwaarde?

De overwaarde van je woning behoort ook tot je eigen vermogen. Als je woning een overwaarde heeft en je verkoopt het, dan wordt de overwaarde op je rekening gestort en je dus een extra spaarcentje hebt. Dit kun je desgewenst gebruiken als aanvulling op je maandsalaris of op je pensioen. Of je gaat er andere leuke dingen van doen.

Hoe groot is mijn overwaarde?

Om precies te weten wat je actuele overwaarde is, zul je een makelaar moeten vragen om een taxatierapport. Van die waarde trek je dan de hypotheekschuld af en het bedrag dat vervolgens overblijft is je overwaarde. Een taxatierapport is echter nogal vrij prijzen. Om een (gratis) indicatie te krijgen van de overwaarde kun je op de website van het kadaster kijken voor hoeveel geld vergelijkbare huizen bij jou in de buurt recent zijn verkocht. Dit is dan niet de exacte overwaarde, maar geeft wel een hele goede indicatie en is bovendien gratis.

Hoe krijg ik mijn overwaarde?

Stel dat jouw woning is getaxeerd op 250.000 euro en dat de waarde van de hypotheek nog 100.000 euro bedraagt. De overwaarde is dus 150.000 euro. Je kunt nou bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluiten voor 50.000 euro. Dat bedrag wordt dan op je spaarrekening gestort. De woning heeft vervolgens nog een overwaarde van 100.000 euro. Door die hogere of extra hypotheek stijgen de maandelijkse lasten natuurlijk wel, maar je krijgt daarvoor wel een flink bedrag op je bankrekening. Daarvan kun je bijvoorbeeld de hogere rentelasten financieren en je kunt er direct een stuk royaler van leven. Dit is bijvoorbeeld een uitkomst voor mensen met een klein pensioen om toch een aantal (dure) dromen in vervulling te laten gaan.